כיצד להקל על צרבת כרונית

כיצד להקל על צרבת כרונית
ארוחות כבדות בכלל וארוחות חג בפרט מכבידות על הבטן וגורמות לסובלים מצרבת להתענות שבעתיים. כיצד תטפלו בצרבת בלי תרופות ומתי צריך לפנות לרופא? כל התשובות

 

סיימתם את ארוחת החג הגדולה, בקושי הספקתם להתיישב לנוח בכורסה וזה קורה: תחושת שריפה בבטן העליונה עולה מאחורי עצם החזה כאילו אתם בוערים. היא מלווה בתחושת כאב בחזה המדמה לעיתים אירוע לבבי, טעם מר בפה ותחושה של מזון העולה חזרה מהקיבה. אם התרחיש נשמע לכם מוכר, קרוב לוודאי שאתם סובלים מצרבת קשה.

באנגלית מכנים את הצרבת Heartburn (לב שורף) בגלל הכאבים באזור, אך אין לה כל קשר לבעיה לבבית, אלא למערכת העיכול. היא מתרחשת כשחומצות הקיבה באות במגע ומגרות את הרירית של הושט, לרוב לאחר ארוחות.

 

מדובר בתופעה נפוצה יחסית, כ-20% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מצרבות פעם בחודש. ניתן לטפל בה באופן יעיל על ידי שינוי תזונתי, סותרי חומצה שנמכרים ללא מרשם רופא ודיאטה. בערך 10% מהמבוגרים סובלים מצרבות באופן קשה, מדי יום או יומיים. לקבוצה זו, אמצעים אלו עוזרים במידה חלקית.

 

אם אתם סובלים מהתופעה, ההסברים הבאים יכולים לסייע לכם לדעת מתי לגשת לאבחון וכיצד לטפל ולהקל:

 

הסימנים שמצביעים על צרבת

1. צריבה ותחושה של אוכל העולה בחזרה מהקיבה

אלו הסימפטומים השכיחים של רפלוקס, חזרתו של המזון מהקיבה אל הפה בשל בעיה בפעילות השסתום שאמור למנוע מכך לקרות.

 

2. כאבים בחזה

הכאב יכול להתחיל מאחורי עצם החזה ולהגיע עד לגרון. לרוב זה קורה קצת אחרי הארוחה ויכול להימשך דקות עד שעות. לאור הדמיון לכאב ממקור לבבי – חייבים לשלול ראשית שהכאב אינו לבבי לפני שמגיעים למסקנה שזהו כאב ממקור בדרכי העיכול.

 

3. צרידות בוקר

במשך הלילה חומצה עולה מהקיבה לגרון וגורמת לכך שבבוקר קמים צרודים.

 

4. בעיות בליעה

תחושה שהאוכל נתקע בגרון, מלווה בלחצים בחזה או שריפה לאחר האוכל עד למחנק. תלונה על כך יכולה להיות סימן למספר תהליכים, ביניהם דלקת בושט או במקרים מסוימים אף מחלה ממאירה, לכן חייבים לפנות לרופא אם סובלים מסימפטום זה.

 

5. שיעול יבש

במספר מחקרים, רפלוקס היה הגורם ל-40% מהמקרים של שיעול כרוני יבש באנשים לא מעשנים. הדבר קורה כי החומצה עולה מעלה, נכנסת לקנה הנשימה ומביאה לשיעול.

 

6. ריח רע

תוצר לוואי של החומצה שעולה בחזרה מהקיבה לגרון ואל חלל הפה.

 

 

צרבת מלווה בתחושה שאוכל עולה חזרה למעלה אחרי הארוחה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

צרבת מלווה בתחושה שאוכל עולה חזרה למעלה אחרי הארוחה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

 

למה זה קורה?

צרבת נגרמות בעיקר בגלל תופעת הרפלוקס: מזון שעולה בחזרה מן הקיבה אל הגרון. התופעה מתרחשת כשהסוגר בין הושט לקיבה, שנקרא גם הסוגר הושטי התחתון שתפקידו לשמור שחומצות הקיבה לא יעלו מעלה, חלש או רפוי ולא ממלא את תפקידו בצורה יעילה.

 

מצבים רבים עלולים לפגוע בתפקוד הסוגר:

 

  • תזונה לקויה

הפרזה במאכלים כמו שוקולד, מזון שומני ומטוגן, צריכה מוגברת של קפה ואלכוהול, ובכלל עריכת סעודות גדולות לפני השינה.

 

  • בקע סרעפתי

הבקע נוצר בשל פגם בפתח הסרעפת שדרכו עובר הושט מחלל החזה אל חלל הבטן ומתחבר לקיבה. ההערכה היא שכ-10% מן האוכלוסייה הבוגרת בארצות הברית סובלת מפגם זה.

 

  • לחץ מוגבר על הבטן

נגרם במצבים הדורשים הפעלה מוגברת של שרירי בטן כמו עבודה מאומצת שדורשת התכופפות חוזרת, לבישת בגדים צמודים, הרמת משאות כבדים והשכיח ביותר: השמנת יתר.

 

  • תרופות

תרופות מסוימות פוגעות ביעילות תפקוד הסוגר.

 

  • עישון

הניקוטין שבסיגריות מחליש את הסוגר הושטי התחתון, השריר המונע מחומצות לעלות מהקיבה לושט.

 

  • סטרס

גם מתח מגביר את יצירת החומצה ומאט את פינוי הקיבה.

9 דרכים לטיפול בצרבת

לרוב ניתן להקל משמעותית ולטפל בתחושה הלא נעימה על ידי שינויים באורח החיים בכלל ובתזונה בפרט:

 

 1. ארוחות קטנות

אכילת ארוחות קטנות ומרובות לאורך היום, במקום שלוש ארוחות גדולות שמכבידות על הקיבה. השינוי יעזור למניעת ייצור מוגבר של חומצות. בכלל, ירידה במשקל תפחית את הלחץ על הבטן.

 

2. לאכול לאט

כשאוכלים בנחת ולועסים היטב את המזון הוא מייצר פחות חומצות. שיטה טובה היא להניח את המזלג או הכף בין הביסים.

 

3. לישון על קיבה "קלילה"

במקום ללכת לישון על קיבה מלאה, מומלץ לשמור על מרווח של לפחות שלוש שעות בין הארוחה האחרונה לשעת בשינה. כך נוצרת פחות הפרשה של חומצה.

 

4. לישון בזווית

כשהגוף שוכב במאוזן במצב של 180 מעלות, יש סיכוי גדול יותר שהחומצות יגיעו אל הגרון. הרמה של הראש במספר סנטימטרים על ידי כרית  מוגבהת יכולה לעזור למניעה או הקלה של הרפלוקס בלילה.

 

5. להימנע ממאכלים צורבים

קפה גם ללא קפאין, אלכוהול, מאכלים שומניים, מטוגנים, משקאות תוססים, בצל, שוקולד, פירות ומיצי הדר ועגבניות.

אם אתם לא בטוחים מה גורם לכם לצרבת, נהלו יומן אכילה של דרגת צרבת לעומת מאכלים וכך תוכלו להגיע למסקנות.

 

6. שתייה חמה

שתיית ספל תה או מים חמים לאחר ארוחה מוהלת את חומצות הקיבה ומפחיתה את ההשפעה.

 

7. לעסו מסטיק

לעיסת מסטיק גורמת להיווצרות יותר רוק שמוהל את חומצות הקיבה ומחליש את השפעתן, כך שלעיסתו יכולה להביא להקלה זמנית.

 

8. גמילה מעישון

כשתפסיקו לצרוך ניקוטין לא תפגעו יותר בסוגר המונע מהחומצות לעלות מהקיבה.

 

9. בגדים נוחים

לבשו בגדים לא צמודים והדוקים כדי למנוע לחץ מיותר על הבטן וקיבה, וכך פחות אוכל וחומצה יידחס מעלה.

 

 

יותר מדי אלכוהול ומזון שמנוני מגבירים את ייצור החומצה (צילום: shutterstock)

יותר מדי אלכוהול ומזון שמנוני מגבירים את ייצור החומצה (צילום: shutterstock)

 

 

טיפול תרופתי ללא מרשם

חשוב להדגיש שהרבה יותר טוב למנוע הצרבות מלכתחילה או להתגבר על הסימפטומים כשהם עדיין ברמה קלה יחסית, מאשר להתגבר על מצב כרוני קשה. אם הסימפטומים ממשיכים על אף הניסיונות לשינוי בתזונה ובהרגלים, תרופות ללא מרשם כמו סותרי חומצה ותרופות ממשפחות אחרות כמו פמוטידין ואומפרדזול יכולים לשפר את מצבכם.

 

סותרי חומצה פועלים לזמן קצר ולכן הסיוע שלהם בטיפול ברפלוקס מוגבל למדיי. פמוטדין מפחיתה את הפרשת החומצה בקיבה, עובדת ביעילות בטיפול ברפלוקס קל, בטוחה לשימוש עם מעט תופעות לוואי. קבוצה אחרת, מאד נפוצה שכוללת אומפרזול, לנזופרוזול ותכשירים נוספים יעילה מאוד בטיפול בסימפטומים של רפלוקס.

 

תרופות אלו פועלות על ידי חסימה של השלב האחרון בייצור החומצה בקיבה, ובדרך כלל נוטלים אותן פעם או פעמיים ביום, רבע שעה לפני האוכל. תרופות ממשפחה זו הם היעילות ביותר בטיפול ברפלוקס וניתן לרכישה ללא מרשם רופא במינון נמוך. עם זאת, אם אתם זקוקים לתרופות אלו במשך יותר משבועיים, תיתכן בעיה יותר רצינית המחייבת התייחסות רפואית.

 

מתי צרבת הופכת לסיכון בריאותי?

אנשים הסובלים מצרבת לעיתים רחוקות מחשיבים אותה כיותר ממטרד. עם זאת, אלו שסובלים מצרבות כרוניות, התוקפות אותם כמה פעמים בשבוע או אפילו ביום, עלולים לסבול מסיבוכים קשים ללא טיפול מתאים. אם הצרבת שלכם מחריפה, לא מגיבה לתרופות, מפריעה לשגרת החיים ולשינה ומלווה בכאבי צוואר, חזה, גב או בבליעה או בתחושה שהאוכל נתקע בגרון  – פנו לרופא.

 

מצב כרוני קשה עלול להוביל להצטלקות והיצרות של הושט ובעיות בליעה. במצב כזה ניתן לעשות אבחון בעזרת צילום בריום. בדיקה בה המטופל שותה בריום הנראה בצילום רנטגן ומאפשר לאבחן היצרויות, כיבים, בקע ובעיות נוספות.

במקרים בהם טיפול תרופתי לא עוזר רופא עשוי להמליץ על ניתוח המחזק את המחסום בין הושט לקיבה.

 

מצב פחות נפוץ אך מסוכן שחשוב להיות מודעים לאפשרות היווצרותו הוא

תופעת הושט על שם בארטס. התופעה נגרמת כשהושט נמצא במגע לאורך זמן עם חומצה, בגלל במצב זה מתפתחים בושט התחתונה תאים טרום סרטניים, המעלים את הסיכון להתפתחות סרטן הושט.

 

על אף נדירותה היחסית הלוקים בתופעה ובסרטן הושט נמצאים בעלייה מתמדת בשנים האחרונות. ניתן לשלול או לאשר את המצב על ידי ביצוע גסטרוסקופיה, בה מכניסים לגוף צינור דק עם גוף תאורה. אם התשובה חיובית, מטפלים לרוב על ידי תרופות מווסתות חומצה. כמו כן נעשה כיום שימוש בגלי רדיו כדי להסיר תאים טרום סרטניים.

 

הכותב הוא מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של מלב"י (המרכז לטיפול להשמנת יתר) מבית אסיא מדיקל

 

פורסם בקטגוריה מעניין ברשת, עם התגים , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.
691

מה דעתך?

עוד במעניין ברשת